top of page
Search

ISKM55 - Finálny projekt

Updated: Feb 21

Nástroje a metody datové analytiky


Hlavná výskumná otázka (VO):

VO: Ako dopadli voľby prezidenta Slovenskej Republiky v 1.kole v roku 2019?


Doplňujúce otázky:

VO1: V ktorom kraji bol najvyšší počet platných hlasov všetkých kandidátov?

VO2: V ktorom okrese bol najvyšší počet platných hlasov všetkých kandidátov?

VO3: Ktorý kandidát získal najväčšiu podporu v 1. kole volieb v mestách a mestských častiach?

VO4: Ktorý kandidát získal najväčšiu podporu v 1. kole volieb v obciach?

VO5: Kto sa stal celkovým víťazom prezidentských volieb?


Príprava a postup:

Dáta na vypracovanie tohto projektu som získal na webovej stránke štatistického úradu Slovenskej Republiky. Konkrétne na odkaze nižšie "1. kolo volieb", kde bolo množstvo súborov na stiahnutie.



Preštudoval som si jednotlivé tabuľky a vybral tie, ktoré mi pomohli odpovedať na stanovené VO. Zbytočné tabuľky som odmazal a tie s ktorými som pracoval, som musel náležite upraviť. Odstránil som "blank" riadky a riadky s vysvetlivkami (niektoré boli upravené v exceli, niektoré v PowerBi - table view), tabuľky premenoval a upravil formáty jednotlivých stĺpcov. Práca s údajmi nebola zložitá, no pomerne veľa času zabrala vizualizácia, kde bolo potrebné pohrať sa s farbami. (radenie podľa okresov, krajov, vizualizácia na mape atď). Využil som niekoľko grafov, ktoré som vizualizoval pre rozhranie PC, ale i mobilné zariadenia:

  • treemap

  • filled map

  • stacked bar chart

  • donut chart

  • cards and multi-row card



VO1: V ktorom kraji bol najvyšší počet platných hlasov všetkých kandidátov?

Z údajov vyplýva, že najvyšší počet platných hlasov všetkých kandidátov bol zaznamenaný v Bratislavskom kraji. Konkrétne bolo odovzdaných 337 558 hlasov. Jeho obyvatelia môžu mať odlišné politické názory a preference v porovnaní s inými regiónmi. Preto môže byť výrazný počet hlasov v tomto kraji odrazom jeho špecifických sociálnych, ekonomických a kultúrnych charakteristík.



VO2: V ktorom okrese bol najvyšší počet platných hlasov všetkých kandidátov?

V roku 2019 bol najvyšší počet platných hlasov všetkých kandidátov zaznamenaný v Žilinskom okrese, konkrétne bola zaznamenaná hodnota 72 537 hlasov. Vysoký počet platných hlasov v Žilinskom okrese môže odrážať intenzívny záujem o politiku a vysokú účasť voličov v tomto regióne počas prezidentských volieb.



VO3: Ktorý kandidát získal najväčšiu podporu v 1. kole volieb v mestách a mestských častiach?

Z analýzy donut chartu vyplýva, že v urbanizovaných oblastiach Slovenska získala Zuzana Čaputová výraznú politickú podporu. V týchto oblastiach, zahrňujúc mestá a mestské časti, dosiahla počet získaných hlasov významnú hodnotu 554 487, čo predstavuje 46,19% zo všetkých odovzdaných hlasov. Naopak, druhým najvyšším kandidátom podľa zastúpenia v týchto lokalitách bol Maroš Šefčovič s počtom 212 899 hlasov, čo predstavuje 17,73% zo všetkých odovzdaných hlasov v mestách a mestských častiach. Tieto číselné hodnoty svedčia o výraznom rozdieli v podpore medzi hlavnými kandidátmi v urbanizovaných oblastiach, s výraznou prevahou Zuzany Čaputovej nad Marošom Šefčovičom.


VO4: Ktorý kandidát získal najväčšiu podporu v 1. kole volieb v obciach?

V prvom kole volieb získal najväčšiu podporu v obciach opäť kandidátka Zuzana Čaputová, ktorá si pripísala celkovo 315 928 hlasov, čo predstavuje percentuálny podiel 33,44%. Na druhom mieste s rozdielom (výrazne tesnejším než pri mestách a mestských častiach) nasledoval kandidát Maroš Šefčovič, ktorý získal 187 480 hlasov, čo predstavuje 19,84% zo všetkých odovzdaných hlasov v obciach. Napriek nižšiemu rozdiemu medzi 2 najväčšími súpermi môžeme usúdiť, že mala takisto výraznú podporu v miestach s nižšou hustotou obyvateľstva. Tento rozdiel na vidieku môže svedčiť o jej schopnosti pôsobiť príťažlivo nielen v mestských, ale aj v rurálnych oblastiach.



VO5: Kto sa stal celkovým víťazom prezidentských volieb?

Celkovým víťazom prezidentských volieb sa stala Zuzana Čaputová, ktorá získala suverénne výraznú podporu s celkovým počtom až 870 415 hlasov. V porovnaní s druhým kandidátom, ktorý dosiahol len 400 379 hlasov, jej víťazstvo bolo výrazné a jasné. Tieto číselné údaje svedčia o významnom záujme verejnosti o jej kandidatúru a o ich preferenciách v daných prezidentských voľbách. Zuzana Čaputová týmto získala mandát na úrad prezidentky so silnou podporou voličov.



Výsledný report:




Odpovede na otázky:

Q1: Bratislavský kraj

Q2: Okres Žilina

Q3: Čaputová Zuzana

Q4: Čaputová Zuzana

Q5: Čaputová Zuzana


Záver:

Analýza dát prezidentských volieb 2019 zo štatistického úradu Slovenskej Republiky odhalila výraznú podporu Zuzany Čaputovej. Bratislavský kraj sa stal epicentrom, kde dosiahla najvyšší počet platných hlasov. V okrese Žilina a vo mestách a mestských častiach bola jej podpora rovnako výrazná. V obciach zaznamenala rovnaký trend. Celkovým víťazom volieb sa stala Zuzana Čaputová, čo naznačuje jej širokú popularitu a dôveru voličov naprieč rôznymi regiónmi. Tieto zistenia poskytujú cenný vhľad do regionálnych a demografických preferencií, ktorý môže byť využitý pre budúce politické kampane.


74 views0 comments
bottom of page